7 maja 2011

Rabarbarowy zawrót głowy

No to dziś w końcu kupiłam rabarbar :) Pyyychotka :)
Upiekłam ciasto z przepisu Gotuję bo lubię i dodałam zamiast cukru pudru na wierzch to pieczone rabarbary z cukrem i cynamonem...pycha :)

Cytuję Gotuję bo lubię:

Ciasto śmietanowo - Rabarbarowe

Składniki:

* 350 g mąki

* 1 1/2 łyżeczki proszku

* 70 g miękkiego masła

* 300 g cukru

* 2 jajka

* 240 g kwaśnej śmietany (18%)

* 4 szklanki drobno posiekanego rabarbaru

* opcjonalnie łyżeczka cynamonu i szczypta gałki muszkatołowej
do " polewy rabarbarowej" - dodatkowo 2 szklanki rabarbaru , cukier i cynamon ( w dowolnej ilosci) 



Mąkę łączymy z proszkiem (i ewentualnie przyprawami, jeśli taką wersję wybraliście). Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy jajka i jeszcze chwilę miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy śmietanę i kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę. Kiedy ciasto jest jednolite wyłączamy mikser dodajemy rabarbar i mieszamy już tylko łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy (28 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto piecze się dośc długo 75 - 90 min, a patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść suchy. jeśli po godzinie uznacie, że wierzch ciasta jest już odpowiednio zrumieniony, przykryjcie je papierem do pieczenia lub folią.


Gdy ciasto będzie sobie stygło to do naczynia żaroodpornego dałam pokrojony rabarbar,posypałam go cukrem i cynamonem i wlałam troszkę wody.Piekłam 15-20 min w 200 stopniach. Na zimne ciasto przekładam ostudzony i odsączony z nadmiaru soku rabarbar.
Smacznego!!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)