15 czerwca 2012

Zupa cebulowa na szybko

 Zupa cebulowa to klasyczne danie z francuskiego bistro. Podawana z grzankami z pszennej bułki z grubą warstwą tartego sera, to znakomite lekarstwo na jesienno-zimową słotę.

Niegdyś paryscy birbanci, wracając nad ranem do domów, tradycyjnie wstępowali do Hal (dziś już ich nie ma). Wzmacniali się tam po trudach nocy właśnie aromatyczną zupą cebulową. Jest ona uważana za francuską, ale podobno, jak twierdzi Aleksander Dumas, mamy w niej również polski udział.

Król Stanisław Leszczyński, ostatni książę Lotaryngii, słynny opiekun sztuki i literatury, a przede wszystkim sztuki kulinarnej, spóźnił się do Wersalu na ślub swojej córki z królem Ludwikiem XV, gdyż w przydrożnej gospodzie opracowywał przepis na tę właśnie zupę. Przyrządzał ją z chlebem razowym, choć nie wiadomo, czy w osiemnastowiecznej Francji można było zdobyć prawdziwy razowiec. Dodawał imbir, gałkę muszkatołową i goździki. Gotował ją na wodzie, a nie na rosole. Smakosze twierdzą, że tylko wtedy zostaje wydobyty prawdziwy smak cebuli. W tej właśnie postaci występowała w kuchni staropolskiej.


Zupa Cebulowa 

Składniki na 2 porcje :
1 l mocnego bulionu warzywnego
2-3 duże cebule
listek laurowy
łyżeczka cukru
sól,pieprz
szczypta suszonego tymianku
czerstwa bułka
żółty ser
łyżka masła


Cebulę posiekaną na wiórki szklimy na maśle.Dodajemy cukier i sól. Dusimy na małym ogniu ok 10 minut( żeby sie nie przyrumieniła! )
Cebulę zalewamy bulionem,dodajemy liśc laurowy i pieprz. gotujemy na małym ogniu jeszcze ok 20-30 minut.Na końcu dodajemy pieprz.
Grzanki z serem zapiekamy w piekarniku ( pierwotnie powinno być to robione w naczyniu żaroodpornym razem z zupą,ale ja niestety takich bulionówek nie posiadam więc robiłam osobno :) )
Zupę rozlewamy do miseczek,kładziemy u góry grzankę i pałaszujemy!!!!



11 komentarzy:

  1. uwielbiam taką zapiekaną w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię cebulową :) Ale jeszcze nigdy nie jadłam z grzanką i serem :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie zupy na chłodne zimowe dni ;) to chyba jedyny powód, dla którego lubię tą porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio robiłem podobną :) bardzo dobra zupka

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio właśnie myślałam o zrobieniu zupy cebulowej, może wykorzystam twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, spalaszowalabym :) Zwlaszcza, ze lato jakos nie chce przyjsc...

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię , i koniecznie z grzanką

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zupę cebulową, chociaż ja robię najczęściej taką bardziej zupę-krem z cebuli. Twoją wersję też będę musiała spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  9. cały czas kusi mnie zupa cebulowa, muszę się w końcu skusić bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupa cebulowa, mmmmmm... rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ją, w każdej chwili skusiłabym się na miseczkę tej zupy;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)