Postanowiłam koniecznie taką zrobić choć nie obyło się bez małych modyfikacji ze względu na zawartość lodówki :)
Nazwałam ją " Tartą Ewy" bo własnie od Ewy dostałam ten przepis no i nie miałam innego pomysłu na nazwę :-)
Pierwotnie tarta była wyższa,ale niestety u mnie brak głębszego naczynia spowodował,że musiałam dodać trochę mniej farszu :)
Tarta Ewy
Składniki:
Ciasto :
- 250 g maki
- 2 jajka
- sól
- 125 g masła
- 1 cukinia
- kilka dużych pieczarek
- cebula
- papryka
- pomidor( ja nie dodałam bo brakło w lodówce)
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki musztardy
- starta mozarella lub żółty ser
- sól,pieprz
- mozarella do posypania pod koniec pieczenia
Cukinie,pieczarki,cebulę i paprykę podsmażyć na patelni.
W miseczce wymieszać składniki do masy.
Schłodzone ciasto rozwałkować,wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem.
Na ciasto dodać warzywa z patelni plus pokrojonego w plasterki pomidora.
Zalać masą serowo jajeczną.
Piec ok 40 min w temp 190 stopni. Pod koniec pieczenia posypać dodatkowo startą mozarellą lub plasterkami mozarelli.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-10 min ponieważ tarta jest baaardzo gorąca!
Smacznego!
Bardzo lubię takie tarty :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-) szkoda, że mój mąż nie może jeść pieczarek, bo już bym ją zrobiła :-)
OdpowiedzUsuńJestem szaloną wielbicielką wszelkich tart, więc i ta dla mnie jest idealna! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda smakowicie, pyszne składniki dodałaś, pewnie smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńdodaję do listy moich ulubionych tart ;) mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda tak pysznie, że zgłodniałam i muszę na prędce coś sobie przygotować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tarty z pieczarkami i papryką :) postaram się zrobić!
OdpowiedzUsuńTarta...moja słabość...:)
OdpowiedzUsuń