Omlet znany był już w starożytności na Bliskim Wschodzie. Najprawdopodobniej jego ojczyzną jest Persja. Ubite jajka mieszano z posiekanymi ziołami i smażono, aż się ścięły, a następnie krojono w kwadraciki. Potrawa ta wędrowała przez kolejne kraje, w każdym z nich zyskując charakterystyczne dla danego regiony cechy. Stąd włoska frittata, hiszpańska tortilla i omlet francuski.
Moje dzisiejsze śniadanie to własnie omlet,najzwyklejszy,tradycyjny z warzywami i pieczarkami. Pyszny,sycący i dający energie na dłuuugie godziny!
Omlet z warzywami
3 jajka
- pomidor
- pół cukini
- 3 pieczarki
- pół ząbka czosnku
- sól,pieprz,dowolne zioła
Pokrojone warzywa w kostkę ,pieczarki i drobno posiekany czosnek podsmażamy chwilę na patelni. Jajka mieszamy z przyprawami i zalewamy nimi warzywa. Przykrywamy patelnie przykrywką i ustawiamy na mały ogień. Gdy omlet bedzie całkowicie ścięty możemy podawać :)
Smacznego!
Omleta z cukinią jeszcze nie jadłam. Coś czuje, że szybko się to zmieni :) Bardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
o takie omlety to ja lubię
OdpowiedzUsuńO tak, po takim sniadaniu mozna gory przenosic!
OdpowiedzUsuńDziekuje jzu dostałam zaproszenie na maila,ale nie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńJa tez nie pomyślałam, że omletowo można tak, musze spróbowac
OdpowiedzUsuńa pieczarki w tym onlecie nie są takie "żywe"?
Usuń"żywe" ? tzn ? :)
UsuńZnakomity omlet na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMmm omlety bardzo lubię, z cukinią jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPysznie, królewska propozycja na śniadanie!
OdpowiedzUsuńOjjj jak ja się nie mogę zebrać do frittaty. Mam na nią straszną ochotę, tylko ciągle brakuje czasu.
OdpowiedzUsuńBajeczne śniadanie, a kupiłam dziś w lidlu pomidory w promocji i świeżą cukinię, jutro też postaram się o takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam omlety :) Ja zawsze robię z żółtym serem, ziemniakami (ugotowane, pokrojone w małe plasterki), cebulą i pomidorami, szczypiorkiem, twarogiem (w zależności od tego co mam w lodówce/w ogródku). Takie połączenie jest przepyszne (rodzinka zawsze prosi żebym zrobiła:) Przy najbliższej okazji wypróbuję opcję z cukinią. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń