12 czerwca 2012

Śniadanie idealne

Omlet znany był już w starożytności na Bliskim Wschodzie. Najprawdopodobniej jego ojczyzną jest Persja. Ubite jajka mieszano z posiekanymi ziołami i smażono, aż się ścięły, a następnie krojono w kwadraciki. Potrawa ta wędrowała przez kolejne kraje, w każdym z nich zyskując charakterystyczne dla danego regiony cechy. Stąd włoska frittata, hiszpańska tortilla i omlet francuski.
Moje dzisiejsze śniadanie to własnie omlet,najzwyklejszy,tradycyjny z warzywami i pieczarkami. Pyszny,sycący i dający energie na dłuuugie godziny!


Omlet z warzywami
  • 3 jajka
  • pomidor
  • pół cukini
  • 3 pieczarki
  • pół ząbka czosnku
  • sól,pieprz,dowolne zioła
Pokrojone warzywa w kostkę ,pieczarki i drobno posiekany czosnek podsmażamy chwilę na patelni. Jajka mieszamy z przyprawami i zalewamy nimi warzywa. Przykrywamy patelnie przykrywką i ustawiamy na mały ogień. Gdy omlet bedzie całkowicie ścięty możemy podawać :)
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Omleta z cukinią jeszcze nie jadłam. Coś czuje, że szybko się to zmieni :) Bardzo fajny przepis

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. o takie omlety to ja lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, po takim sniadaniu mozna gory przenosic!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje jzu dostałam zaproszenie na maila,ale nie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez nie pomyślałam, że omletowo można tak, musze spróbowac

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomity omlet na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm omlety bardzo lubię, z cukinią jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie, królewska propozycja na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojjj jak ja się nie mogę zebrać do frittaty. Mam na nią straszną ochotę, tylko ciągle brakuje czasu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bajeczne śniadanie, a kupiłam dziś w lidlu pomidory w promocji i świeżą cukinię, jutro też postaram się o takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam omlety :) Ja zawsze robię z żółtym serem, ziemniakami (ugotowane, pokrojone w małe plasterki), cebulą i pomidorami, szczypiorkiem, twarogiem (w zależności od tego co mam w lodówce/w ogródku). Takie połączenie jest przepyszne (rodzinka zawsze prosi żebym zrobiła:) Przy najbliższej okazji wypróbuję opcję z cukinią. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)