Jednak oprocz podjadania porzeczek z miseczki postanowiłam je jakoś słodko wykorzystać :) I oto powstał przepis na Muffiny porzeczkowe :)
Muffiny porzeczkowe z dodatkiem mąki orkiszowej , posypane cukrem migdałowym
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyż. proszku do pieczenie
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru
- 90 g rozpuszczonego ,ostudzonego masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki maślanki
- cukier migadłowy
- szklanka porzeczek
Postępujemy tak jak zazwyczaj w muffinkami :) Suche składniki łączymy ze sobą. Tak samo robimy z mokrymi. Potem mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy :) Dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką. Do foremek wlewamy gotowe ciasto i posypujemy u góry cukrem migdałowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15-20 min.
Smacznego!!!!
Jak moje porzeczki dojrzeją to też sobie takie upiekę. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAle one muszą bosko smakować. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńśliczne muffinki. jeśli mogę to poproszę o jedną;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę się częstować :)
OdpowiedzUsuńTo przepis dla mnie uwielbiam wypieki z mąką orkiszową, a do tego ta nutka porzeczkowa :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię muffiny z porzeczkami, narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńCzerwona porzeczka to świetny dodatek do muffin. Także na drodze eksperymentu odkryłam to połączenie i teraz nie wyobrażam sobie lata bez tych słodkich babeczek. :)
OdpowiedzUsuńczerwona porzeczka wygląda tu wyśmienicie, pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńfajne!
OdpowiedzUsuń