27 czerwca 2011

Muffiny porzeczkowe z mąką orkiszową i migdałowym cukrem

Dziś na targu skusiłam się na porzeczki... smak wakacji na wsi u babci do mnie powrócił :) Cudowne uczucie...
Jednak oprocz podjadania porzeczek z miseczki postanowiłam je jakoś słodko wykorzystać :) I oto powstał przepis na Muffiny porzeczkowe :)


Muffiny porzeczkowe z dodatkiem mąki orkiszowej , posypane cukrem migdałowym


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyż. proszku do pieczenie
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 90 g rozpuszczonego ,ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki maślanki
  • cukier migadłowy
  • szklanka porzeczek 

Postępujemy tak jak zazwyczaj w muffinkami :) Suche składniki łączymy ze sobą. Tak samo robimy z mokrymi. Potem mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy :) Dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką. Do foremek wlewamy gotowe ciasto i posypujemy u góry cukrem migdałowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15-20 min.
Smacznego!!!!

9 komentarzy:

  1. Jak moje porzeczki dojrzeją to też sobie takie upiekę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale one muszą bosko smakować. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne muffinki. jeśli mogę to poproszę o jedną;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo proszę się częstować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To przepis dla mnie uwielbiam wypieki z mąką orkiszową, a do tego ta nutka porzeczkowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię muffiny z porzeczkami, narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czerwona porzeczka to świetny dodatek do muffin. Także na drodze eksperymentu odkryłam to połączenie i teraz nie wyobrażam sobie lata bez tych słodkich babeczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czerwona porzeczka wygląda tu wyśmienicie, pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)