Pierogi Ruskie
Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłej wody
- kilku większych ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 posiekana cebula
- sół pieprz
- cebulka do podsmażenia
Mąkę zalewamy łyżką wody.Dodajemy sol,olej i jajko. Powoli dolewając resztę wody zagniatamy ciasto.Ciasto powinno byc elastyczne i odchodzić od ręki.Na patelni podsmażamy cebulkę.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z twarogiem.Dodajemy cebulkę i przyprawiamy.Mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrwawamy okręgi ( szklanką lub pierogownicą tak jak w moim przypadku) Na każde kółeczko kładziemy łyżkę farszu.Zlepiamy brzegi placami lub rowniez pierogownicą dla uzyskania ładnych fal. Gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut.Podajemy z podsmażoną cebulką na gorąco.! Smacznego!!
* podsmażyłam pierogi dodatkowo na patelni do zrumienienia - pycha ;)
A ja lepię ciasto na pierogi bez jajka. Muszę kiedyś je dodać i zobaczyć różnicę ;) Przyrząd do lepienia pierogów musi być super, bo mają faktycznie śliczny kształt ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAle dawno takich pierogów nie jadłam... Na samą myśl zgłodniałam!:)
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie ruskie pierogi.
OdpowiedzUsuńruskie są zdecydowanie najlepsze:-)
OdpowiedzUsuńZa ruskie dam się pokroić na kawałki i krzywo poskładać ;-) Natomiast lepić...lepić uwielbiam ręcznie. To takie relaksujące zajęcie...
OdpowiedzUsuńja niestety ręcznie nie potrafię. Wychodzą koszmarnie krzywe i koślawe :)
OdpowiedzUsuńTakie domowej roboty są zawsze najlepsze ;-)
OdpowiedzUsuń