Juz po 10 minutach od wyjęcia go z piekarnika zjadłam połowe :-)
Więcej już chyba nie muszę pisać :-)
Ciasto z truskawkami
z przepisu Doroty
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 170 g miękkiego masła
170 g drobnego cukru
4 jajka (L)
160 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
Skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
400 g truskawek
Sposób przygotowania
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, duże kroimy na pół.
Formę do ciasta (24 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy, powinna powstać jasna, lekka masa. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy.
Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku a następnie ocet.
Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.
Mąkę dodajemy do masy maślanej i mieszamy na najniższych obrotach miksera (lub ręcznie).
Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy truskawki.
Formę wstawiamy do piekarnika na 35 min., pieczemy do suchego patyczka. Jeśli foremka jest mniejsza czas pieczenia może być nieco dłuższy.
Wyjmujemy ciasto i studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy z formy.
Już sam tytuł mnie zachęcił :) Truskawkowe szaleństwo!
OdpowiedzUsuńPyszne! Nie dziwię się, że tak szybko znika;) Miłego dnia;)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym! Chyba dzisiaj też zrobię ciacho truskawkowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń10 min... Lepszej reklamy nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńPycha :D
OdpowiedzUsuńAle mam pytanie: czy bez tej skórki cytrynowej się obejdzie? Czy to jest jakaś duża różnica w smaku?
skórkę można spokojnie pominąć - ja czasem robie z ,a czasem bez - duzej roznicy nie ma :)
OdpowiedzUsuńI ja poproszę o kawałek:)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta pełne pysznych owoców;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta z owocami są przepyszne! Jak już nie mam pomysłu na ciasto, to robię właśnie takie :)
OdpowiedzUsuńNareszcie mamy truskawki :-)
OdpowiedzUsuńteż robimy podobne ciasto:) pychota!
OdpowiedzUsuńSuper Ci wyszło i pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo dobrze, właśnie kupiłam truskawki i zastanawiałam się w jakim cieście je zrobić, więc będzie przepis wykorzystany w niedzielę :) mam trochę mało truskawek, ale został mi jeszcze kawałek rabarbaru, myślisz że mogę dołożyć do truskawek posiekany rabarbar i będzie smaczne ?
OdpowiedzUsuńSpokojnie mozesz pomieszac truskawki z rabarbarem :) Bedzie pysznie
UsuńDziękuję :)
UsuńCiasto upieczone z rabarbarem i truskawkami, po prostu niebo w gębie, jeszcze ciepłe znikało, po oczekiwaniu, gdy już od pół godziny w domu unosił się słodki zapach pieczonych truskawek :D pycha
Usuń