Kremowa - słodko - pikantna - pyszna !
Zupa Krem z kukurydzy
cytuję: Niebieską pistację
1 puszka kukurydzy
400-500 ml bulionu warzywnego
3-4 duże ziemniaki,
1 cebula,
sól, pieprz
pieprz cayenne,
100 ml śmietany 30%,
natka pietruszki,
2 łyżki oleju
Na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i zalać bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10-15 minut). Dodać kukurydzę wraz z zalewą (zalewy powinno być ok. 100 ml). Gotować 5 minut. Dodać śmietankę, doprawić, chwilę pogotować. Lekko przestudzić, zmiksować na gładki krem. Dobrze jest jeszcze zupe przetrzeć przez sitko jeśli zależy nam na bardzo gładkiej i kremowej konsystencji.
muszę spróbować... tyle razy zabierałam sie za zrobienie zupy z kukurydzy i jakos nigdy nie zrobiłam
OdpowiedzUsuńJeszcze z kukurydzy zupy nie robiłam, muszę nadrobić zaległości:)
OdpowiedzUsuńja te znie robilam jeszcze takiej zupy i jak przedmowczynie - czas wyprobowac;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
dobre to? bo nigdy nie mogłam się przekonać...
OdpowiedzUsuńmi i mężowi bardzo smakowala :) Taka słodko ostra :) my jedlismy z grzankami :)
OdpowiedzUsuńno to chyba jednak kiedyś muszę sprawdzić :)
Usuńlubię zupy kremy więc i ta pewnie przypadła by mi do gustu
OdpowiedzUsuńBardzo lubie zupy-kremy. Twoja wyglada bardzo sloneczbue :)
OdpowiedzUsuńpyszna zupa, ostatnio polubiłam (na nowo) słodką kukurydzę w kolbach
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, piękne zdjęcie profilowe!:))
ten krem to cudo ,robiłam go po raz pierwszy z podwójnej porcji rodzinka zachwycona i pytają kiedy jeszcze będzie
OdpowiedzUsuń