Przepis zmodyfikowałam tylko tyle,ze zamiast jogurtu greckiego dałam gniecione ziemniaczki ze śmietaną iu góry dałam troszkę żółtego sera.
Wyszło pyszne i lekkie :)
Tarta ze szparagami
- opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek zielonych szparagów
- pomidor
- 5 średnich ziemniaków
- kubeczek śmietany
- pieprz,sół,gałka muszkatołowa
- tarty żółty ser lub parmezan
Szparagi myjemy ,odcinamy zdrewniale lodygi ,gotujemy ok 3 min i wkładamy do zimnej wody. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Do formy lub na papier do pieczenia wykładamy ciasto francuskie zawijając brzegi. Do brzegow smarujemy masą ziemniaczaną i układamy szparagi i plasterki pomidora. Wkładamy do piekarnika.Pieczemy ok 20 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy serem. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na ok 3-5 min do lekkiego wystygnięcia.
Smacznego!
mmm, pycha:) ciasto francuskie i do tego szparagi i duuuuuużo sera - to w moim guście:)
OdpowiedzUsuńSkładniki doskonałe, wykonanie tym bardziej.
OdpowiedzUsuńBardzo lubie wszelkiego rodzaju tarty z warzywami. szczegolnie na ciescie francuskiem - robi sie blyskawicznie a efekt jest zawsze fantastyczny :)
OdpowiedzUsuń