Dziś lekkie,mało słodkie ciasto. Pierwotnie w przepisie Agi były truskawki jednak postanowiłam zmodyfikować je poprostu o zmianę owoców :)
Ciasto jogurtowe z czereśniami
Składniki:
4 jajka
200 g cukru ( ja dałam 150)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g jogurtu naturalnego
50 g masła
200 g mąki
owoce
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt i miękkie masło. Mąke z proszkiem przesiać przez sito. Dodać i zmiksować razem. Blachę ( ja miałam o śr 24 cm) wysmarowac maslem i opruszyć bułką tartą. Piec 35 - 45 min w temp 180 stopni. Udekorować cukrem pudrem.Smacznego
Uwielbiam czereśnie, UWIELBIAM !!! ;-)
OdpowiedzUsuńCiasto musi być przepyszne:-)
O czereśnie, pysznie w tym cieście! Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńjak smacznie i kusząco')))
OdpowiedzUsuńProsto, szybko i smacznie i o to chodzi a goździki zabieram, moje ulubione.
OdpowiedzUsuńP.S. Zastawa wesołe kropeczki zakupiona została przez moją mamę na targu w Kutnie, nigdy tam nie byłam ale ponoć mają piękne rzeczy w stylu skandynawskim za niewielkie pieniądze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA te czereśnie to na spód kładziemy, czy na wierzch?
OdpowiedzUsuńna wierzch ale opadną troche bo są ciezsze niz ciasto :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Toż to smak mojego dzieciństwa. Choć wtedy to był biszkopt z owocami. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Anula
Narobiłaś mi apetytu. Twoje ciasto na zdjęciach wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńO! Właśnie myślę ostatnio o jakimś cieście z czereśniami. Twoje wyszło pięknie. I ten talerz z Bolesławca :)
OdpowiedzUsuń