6 czerwca 2011

Jogurtowe ciasto z czeresniami

Dziś lekkie,mało słodkie ciasto. Pierwotnie w przepisie Agi były truskawki jednak postanowiłam zmodyfikować je poprostu o zmianę owoców :)
Czereśniowy zawrót głowy




Ciasto jogurtowe z czereśniami

Składniki: 

4 jajka
200 g cukru ( ja dałam 150)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g jogurtu naturalnego
50 g masła
200 g mąki
owoce


Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt i miękkie masło. Mąke z proszkiem przesiać przez sito. Dodać  i zmiksować razem. Blachę ( ja miałam o śr 24 cm) wysmarowac maslem i opruszyć bułką tartą. Piec 35 - 45 min w temp 180 stopni. Udekorować cukrem pudrem.Smacznego

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam czereśnie, UWIELBIAM !!! ;-)
    Ciasto musi być przepyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O czereśnie, pysznie w tym cieście! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, szybko i smacznie i o to chodzi a goździki zabieram, moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń
  4. P.S. Zastawa wesołe kropeczki zakupiona została przez moją mamę na targu w Kutnie, nigdy tam nie byłam ale ponoć mają piękne rzeczy w stylu skandynawskim za niewielkie pieniądze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. A te czereśnie to na spód kładziemy, czy na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
  6. na wierzch ale opadną troche bo są ciezsze niz ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! Toż to smak mojego dzieciństwa. Choć wtedy to był biszkopt z owocami. :)
    Pozdrawiam
    Anula

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi apetytu. Twoje ciasto na zdjęciach wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O! Właśnie myślę ostatnio o jakimś cieście z czereśniami. Twoje wyszło pięknie. I ten talerz z Bolesławca :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)