2 lipca 2011

Ciasto Agrestowe

Gdy tylko zobaczyłam ten przepis to wiedziałam,że musze go wyprobować :) Agrest to kolejny ze smaków mojego dzieciństwa. Ja wybrałam ten bardziej dojrzały,lekko fioletowy...Owoce zatopiły się w mięciutkim cieście wiec od razu przepraszam,że ich nie widać :) Zmodyfikowałam jedynie przepis w ten posob,że całe ciasto jest z mąki pszennej i posypane jest lekko migdałowym cukrem.

P.S. nie wiem dlaczego moj LiKe BOX z facebooka nie działa ;/ Wszystkim działa tylko nie mi wrrrr






 Agrestowe Ciasto
 Cytuję Lawendowy Dom:

6 białek
szczypta soli
100 g mąki pszennej białej
100 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
240 g cukru pudru
50 g tartej bułki
240 g rozpuszczonego masła
350 g agrestu
masło i bułka tarta do formy
Cukier migdałowy


Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Agrest umyć i zostawić do przeschnięcia na sitku. Połączyć oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier i bułkę tartą. Dodać rozpuszczone masło, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Masę wylać do formy, na wierzchu ułożyć agrest i posypać lekko migdałowym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 55 minut

 * Zostało mi troche agrestu więc ugotowałam go z cukrem i jest doskonały do ciastem :) wystarczy ukrojony kawalek polać agrestowym sokiem z owocami. Polecam!!!

4 komentarze:

  1. Ciasto z agrestem, najwspanialszy sposób zutylizowania tych smakowitych kuleczek :-) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie.Lubię kwaśne ze słodkim.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne ciasto;) z agrestem jeszcze nie robiłam. z FB niestety nie pomogę;/

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodkie ciacho z kwaśnym agrestem, to brzmi idealnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)