9 kwietnia 2012

Mazurek różany

Dziś pyszny świąteczny mazurek...zachwyca słodkościa i delikatnością smaku.Naprawde polecam!
P.S. Przepraszam za jakość zdjęcia,ale robiłam je w pośpiechu przed wyjściem na Wielkanocne śniadanie.
P.S.2. No i oczywiście życzę Wam wspaniałch Świąt Wielkiejnocy!

Mazurek różany
z przepisu Kwestia smaku

składniki:
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 200 g konfitury z płatkó róży ( ja użyłam konfitury z owoców róży)
  • płatki migdałów
  • 250 g serka mascarpone
Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką lub wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia - razem z papierem przenieść do formy. W razie potrzeby ugnieść ciasto palcami w formie i wylepić nim brakujące miejsca (ciasto może się porwać). Spód podziurkować i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 - 40 minut na lekko złoty kolor, ostudzić w formie. Dokładnie ostudzić. Należy uważać, bo spód będzie delikatny i kruchy.
W dniu podania mazurek posmarować kremem różanym: wymieszać konfiturę różaną z serkiem mascarpone i rozsmarować na spodzie. Posypać płatkami migdałów. Trzymać w chłodnym miejscu.



1 komentarz:

  1. Dziękuję za kwiatożerne intencje, ale konfitura z owoców nie jest zrobiona z kwiatów;) Nie zniechęcaj się i zapraszam do Klubu Kwiatożerców:
    http://pinkcake.blox.pl/2012/03/Klub-Kwiatozercow-2012.html
    z czymś naprawdę kwiatowym:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)