Wczoraj ujrzałam pyszne drożdżowe ślimaczki na blogu kucharnia. Nie mogłam się oprzeć i zrobiłam je na kolację. Co prawda użyłam zwykłego czosnku,a nie niedźwiedziego,ale i tak wyszły przepyszne i sycące .
Zawijaski czosnkowe
z przepisu KUCHARNIA z moimi małymi modyfikacjami
Składniki:
1,5 filiżanki mąki
1/2 filiżanki ciepłej wody
1/2 łyżki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy
Na nadzienie
ok. 5 łyżek masła ( Radzę dać trochę mniej,żeby bułeczki nie były za tłuste)
spora garść przeciśniętego czosnku
sól do smaku
Świeże zioła - pietruszka,tymianek
Suszone oregano
Wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem oliwy, połączyć razem i zagnieść tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą , przełożyć do niej ciasto, posmarować z wierzchu resztą oliwy, nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Przygotować nadzienie- masło połączyć z czosnkiem,ziołami i solą.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt.
Rozsmarować na nim masło i zwinąć, jak roladę. Podzielić na równe części i każdą przełożyć do formy.
Przed pieczeniem odstawić bułeczki do ponownego wyrastania na ok. 30 minut, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 25-30 minut.
Smacznego!
Wyglądają bardzo smacznie ;) Ale czosnek na noc raczej nie zachęca do zbliżeń ;)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczne!
OdpowiedzUsuńWygladaja bosko! Dostane jednego na popoludniowa przekaske? :)
OdpowiedzUsuńMadleine! I nic się nie chwalisz, że już upieczone - czekałam na bułeczkę;P
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły!
Pozdrawiam Cię:)
Brzmią fantastycznie i na pewno są pyszne, czy to forma na muffiny? :)
OdpowiedzUsuńTak ,wlozylam je do formy na muffiny - mozna zrobic wieksza i wsadzic do keksowki - wtedy będa to takie buleczki do odrywania :)
Usuńświetne zawijaski :) zapisuję do wypróbowania
OdpowiedzUsuńBułeczki bardzo apetyczne, pięknie wyglądają i świetnie się nazywają, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńzawijaski mega apetyczne.
OdpowiedzUsuń