Przepyszny,z chrupiaca skórką,mięciutkim środkiem - pyszny nawet po 3 dniach :) polecam!
Chleb z płatkami owsianymi
przepis zmodyfikowany z bloga Cafe Babilon
SKŁADNIKI:
7 dkg drożdży
1/2 l mleka
1 szklanka płatków owsianych
1/4 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 kg mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
olej do posmarowania blachy
Drożdże rozkruszyć, dodać lekko ciepłe mleko oraz płatki. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Dosypać mąkę, sól oraz cukier i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem (ja dodatkowo wysypałam formę płatkami) i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny .Posypać wierzch ciasta płatkami.
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć w formy i przełożyć na kratkę piekarnikową. Zostawić do ostudzenia.
Chlebek bardzo smakowity, piekłam :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Gratuluję i podziwiam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)