Ciasto to jest znaczną modyfikacją przepisu z bloga pieprzczywanilia .
Tarte migdał zastąpiłam tartymi orzechami laskowymi i morele nektarynkami. Ciasto wyszlo niesamowicie pyszne - z pewnoscia bede je czesto robić :)
Orzechowe ciasto z nektarynkami i tymiankiem
( cytuję pieprzczywanielie z moimi modyfikacjami )
(na foremkę prostokątną 30x11cm lub kwadratową 20x20cm)
150g masła w temperaturze pokojowej
150g cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej
170g mąki
200g mielonych porzechó laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 1 łyżeczki świeżych listków tymianku
garść płatków migdałowych (do posypania wierzchu ciasta)
2- 3 nektarynki
Przygotować foremkę, wysmarować masłem i oprószyć odrobiną mąki, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C.
nektarynki umyć, osuszyć, przekrajać na pół i wypestkować.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia.
Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę. Na koniec wmieszać mieloneorzechy i listki tymianku.
Wlać masę do foremki. Połówki nektarynek wtykać w ciasto. Z wierzchu posypać płatkami migdałów. piec ok. 60 min.
należy przed wyjęciem z pieca włożyć w środek ciasta patyczek i sprawdzić czy jest suchy
Rustykalne,aromatyczne ciasto,lubię takie;)
OdpowiedzUsuńz tymiankiem!!! fajny przepis, nietypowy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
jak z tymiankiem to biorę w ciemno:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się pysznie!
Bardzo fajne ciasto, niesamowite dodatki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciekawi mnie ten tymiankowy akcent ;]
OdpowiedzUsuńhttp://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Podoba mi sie i oryginalna wersja, i twoja, zmodyfikowana. W ogole lubie takie jesienne ciasta, a dodatek tymianku brzmi intrygujaco.
OdpowiedzUsuń