Cytuję raspberries and cream
Ciasto waniliowo - maślane
3 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
220 g (1 szklanka) drobnego cukru
225 g (1 1/2 szklanki) maki samorosnącej ( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
125 g masła, rozpuszczonego
180 ml (3/4 szklanki) mleka
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm (u mnie 18 na 21cm).
Jajka ubijamy z ekstraktem w dużej misce, stopniowo dodajemy cukier, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Mieszamy z przesianą mąką oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Wlewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez około 45 minut(piekłam 40). Pozostawiamy przez 2 minuty w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Zimne posypujemy przesianym cukrem pudrem
A ja wiedzę, że wyrosło bardzo ładnie:) Wszystkiego najlepszego dla narzeczonego!
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz, jak ja lubię taka ciasta. Dzięki za fajny przepis. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńCiasto juz całe zjedzone ;) Szybko poszło , napewno zrobie je jeszcze nie jeden raz :) A teraz zabieram się za tarte ze szparagami ! Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuń