Przepis z dodatku kulinarnego w Poradniku Domowym.
Ciasto dosyć kruche,lekkie - idealne na Dzień Matki :)
Truskawkowe ciasto na podwieczorek
Składniki:
2 i 1/3 szklanki mąki
20 dag masła
1 jajko
2 żółtka
10 dag cukru pudru
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyż proszku do pieczenia
1 kg truskawek ( lub dowolnych owoców)
cukier waniliowy pomieszany z cukrem puderm do posypania
Przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem,posiekać z pokrojonym masłem.Dodać jajko,żółtka,proszek do pieczenia i smietanę.Wymieszać i zagnieść gładki ciasto.Rozłożyć je dość cienko na natłuszczoną i oprószonej mąką formie ,gęsto ponakłuwać widelcem.Owoce umyć,osuszyć,przekroić na połówki.Układać rzędami,przecięciem do góry.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec 45 minut.
Gdy wystygnie kroić w kwadraty i posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Smacznego
Tak pozatym chciałąbym zyczyć wszystkim Mamusiom wszystkiego najlepszego !!!!!
Oj, wygląda pięknie. Skusiłabym się na kawałeczek. Prawie czuję jak pachnie;-)
OdpowiedzUsuń