Dlaczego akurat ciasto drożdżowe z korzenną śliwka? Ponieważ smak nowej Nestea nieustannie przypomina mi zimowe wieczory u babci która robi najlepsze na świecie drożdżowe ciasto.Dodałam do niego śliwki w posypce korzennej aby idealnie współgrały ze smakiem herbaty i wyszło coś naprawdę pysznego!
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży + 1 łyżka cukru
- 1 jajko i 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- ¾ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- ok.1 kg śliwek węgierek( mogą byc mrożone)
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka zmielonych goździków
- pół łyżeczki suszonego imbiru
Składniki kruszonki:
- 100g mąki pszennej
- 60 g masła schłodzonego
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce . Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki . Całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce , nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy śliwki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż i usuwamy pestki. Gdy ciasto podrośnie ponownie mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wciskamy w ciasto połówki śliwek skórkami (obtoczone wcześniej w mieszance korzennych przypraw )do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę i posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).
Kruszonka :
schłodzone masło drobno kroimy nożem bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy po czym zagniatamy , ponownie rozcieramy i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności . Pod koniec dodajemy oba cukry jeszcze przez chwilę rozcieramy palcami. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)