24 stycznia 2014

Krem z fasoli z curry i pieczonymi ziemniaczkami

Ostatnio na moim stole królują zupy.Treściwe,pożywne,sycące. Nic dziwnego skoro pogoda nie rozpieszcza,słońca wciąż za mało.Trzeba jakoś się rozgrzać i poprawić nastrój.
Ta zupa jest idealna na mrozy. Pyszna,gęsta i naprawdę pożywna!


Krem z fasoli

  • 250 g białej fasoli namoczonej przez noc 
  • 1 l bulionu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól,pieprz
  • łyżeczka przyprawy curry
  • kilka ziemniaków
Fasolę gotujemy do miękkości ( najlepiej w bulionie,podlewając ew od czasu do czasu wodą gdy płynu będzie zbyt mało) z liściem laurowym,zielem angielskim.Pod koniec gotowania doprawiamy solą,pieprzem i przyprawą curry.Po 10 minutach od przyprawienia wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i zupę miksujemy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Pieczemy w piekarniku do ze złocenia się lub smażymy kilka minut w frytkownicy ( pamiętając o odsączeniu ziemniaków na ręczniku papierowym ).Zupę podajemy z ziemniaczkami co daje bardzo fajny efekt smakowy.
Smacznego






2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)