Ta zupa jest idealna na mrozy. Pyszna,gęsta i naprawdę pożywna!
Krem z fasoli
- 250 g białej fasoli namoczonej przez noc
- 1 l bulionu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól,pieprz
- łyżeczka przyprawy curry
- kilka ziemniaków
Fasolę gotujemy do miękkości ( najlepiej w bulionie,podlewając ew od czasu do czasu wodą gdy płynu będzie zbyt mało) z liściem laurowym,zielem angielskim.Pod koniec gotowania doprawiamy solą,pieprzem i przyprawą curry.Po 10 minutach od przyprawienia wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i zupę miksujemy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Pieczemy w piekarniku do ze złocenia się lub smażymy kilka minut w frytkownicy ( pamiętając o odsączeniu ziemniaków na ręczniku papierowym ).Zupę podajemy z ziemniaczkami co daje bardzo fajny efekt smakowy.
Zimą to tylko zupy ;)
OdpowiedzUsuńpyszne!!! takie proste i takie pyszne! właśnie ugotowałam.
OdpowiedzUsuń