Gryczane naleśniki z soczewicą i warzywami:
ciasto:
- 500 g mąki gryczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- 500 ml mleka lub wody
- 1 łyżka oliwy
Nadzienie:
- ulubione warzywa ( mogą być mrożone - u mnie brokuł,marchewka ,cukinia,kukurydza)
- szklanka zielonej soczewicy
- szczypta curry
- garść suszonych żurawin
- mały serek topiony ( w kostce)
- sól,pieprz,suszony tymianek
Soczewicę gotujemy do miękkości ( pamiętajmy żeby posolić ją dopiero pod koniec gotowania)
Warzywa gotujemy na pół twardo i wrzucamy na patelnię,podsmażamy.
Składniki na ciasto łączymy.
Warzywa doprawiamy solą,tymiankiem i curry.dolewamy 100 ml wody i wrzucamy pokrojony w kostkę serek topiony. mieszamy aż się rozpuści i chwilę dusimy aż sos zgęstnieje.Dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.
Naleśniki smażymy na patelni,wykładamy na nie farsz.
Podajemy same lub z domowym sosem czosnkowym.
Smacznego!
Lubi takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńGryczane? Jeszcze nie robiłam, czas zacząć! :)
OdpowiedzUsuńa ja takie zwykłe z serem zrobiłam :) muszę zrobić z Twojego przepisu :) bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Aż zaczęło mi burczeć w brzuchu od samego patrzenia;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Wyszły bardzo smaczne. Mam tylko pytanie dotyczące konsystencji ciasta - jaka powinna być. Bo mi wyszło bardzo gęste ciasto i dodawałam wody, ale nie chciałam przesadzić z wodą i naleśniki moje wyszły dosyć grube. Będę wdzięczna za odpowiedź. Agnieszka
OdpowiedzUsuńMoje ciasto też wyszło dosyć gęste i naleśniki dość grube,ale ja takie lubie i pszenne też robię dość grube :)
Usuńpoproszę takie!
OdpowiedzUsuń