12 grudnia 2013

Krem z marchwi z nutą imbiru

Krem z marchwi. Przyznam,że trochę się go bałam. Kiedyś nie znosiłam gotowanej marchewki,ale zaryzykowałam. Nie żałuję.Wspaniała zupa na zimę,rozgrzewa,jest pikantna i zarazem słodka.Cudo!Na pewno będę ją często robić!



Krem z marchwi

składniki na 2-3 porcje"

- połówka pora lub 1 cebula
- 400 g marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 500 ml bulionu warzywnego
- kilka szt suszonych żurawin
- skórka ćwiartki pomarańczy
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki masła plus łyżeczka oliwy z chilli
- śmietanka 12 %
- pieprz

Na maśle i oliwie podsmażamy pokrojonego w piórka pora ( lub cebulę ). dodajemy pokrojone w grube plastry marchewkę i pietruszkę. Zalewamy bulionem. dodajemy imbir,żurawinę i skórkę z pomarańczy.gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą,pieprzem. Miksujemy na gładki krem.
Przy podaniu polewamy śmietanką i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Można jeść ją samą lub z grzankami!



Wegetariańskie menu dla przedszkolaka Organizator: Aniko



1 komentarz:

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)