3 października 2013

Wegetariański bigos


Wegetariański bigos

Inspiracja TU


Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
40 g szuszonych podgrzybków
150 g pieczarek
200 g wędzonych śliwek
2 średnie cebule
4 listki laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
opcjonalnie:
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

Do  garnka wlewamy oliwę  i wrzucamy posiekaną  cebulę. Podsmażamy  kilka minut.
Kiszoną kapustę odciskamy z soku i  kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z cebulą. Dodajemy rozdrobnione grzyby,pieczarki, śliwki i przyprawy.
Zalewamy wszystko wodą tak, żeby całość była lekko zakryta.
Całość gotujemy około 3 godzin, na niezbyt wielkim ogniu, mieszając co jakiś czas. Jeśli woda wyparuje za bardzo - podlewamy bigos.
Dodajemy koncentrat ( nie jest to konieczne) doprawiamy.
Można dodać do bigosu odrobinę śliwowicy lub podsmażone kiełbaski sojowe ( to zbliży smak do wersji mięsnej).
Bigos najlepiej smakuje na następny dzień gdy wszystkie smaki się przegryzą.






4 komentarze:

  1. Że bez mięsa to rozumiem, ale żeby zaraz z oliwą? Bigos to przecież nasza polska potrawa, więc niech i olej będzie polski - rzepakowy. Najlepszy i najzdrowszy, po co zamieniać go na coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego nie ? Kuchnia to miejsce kreatywne,gdzie można eksoerymentowac ,zamieniać składniki.po co trzymać się sztywno przepisów? Chodzi o zabawę smakiem.

      Usuń
  2. Musi być pyszny, taki bigos chodzi za mną już jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. JA o pomyśle na wegetariański bigos nie słyszałam ;D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)