4 października 2013

Krem z zielonego kalafiora


Krem z zielonego kalafiora

- pół dużego zielonego kalafiora
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- 1 l bulionu warzywnego lub wody
- sól,pieprz,szczypta płatków chilli,liść laurowy,ziele angielskie

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek,dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora.
Zalewamy bulionem. Dodajemy listek laurowy,ziele angielskie i sól.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości. ( w razie potrzeby dolać bulionu lub wody).
Po ugotowaniu miksujemy,doprawiamy pieprzem,chilli i w razie potrzeby jeszcze solą.
Podajemy z grzankami.





2 komentarze:

  1. jak tylko uda mi się dorwać zielonego kalafiora to od razu próbuję tego kremu!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na ryneczku nigdy nie ma tego zielonego kalafiora. Chciałabym spróbować jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)