13 stycznia mineł 2 lata odkąd założyłam bloga...
Były okresy "absynencji" blogowej,jednak mam nadzieje,że już nigdy więcej nie będę musiała w ten sposób pościć i zawsze będzie czas na gotowanie :-)
Dziś tort - czkoladowo,orzechowy z dżemem ananasowym i rumem.
Tort urodzinowy!
Biszkopt:
6 jajek
120g cukru
180g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa :
6 łyżek nutelli
200 g gorzkiej czekolady
200 g miękkiego masła
wafelki orzechowe
1,5 słoika dżemu ananasowego
1 kieliszek rumu lub innego alkoholu do nasączenia biszkoptu
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
5 łyżek smietany 30 %
1 łyzka masła
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je, a gdy piana będzie sztywna dodajemy na 3–4 razy cukier. Piana powinna się zrobić, lekko sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy.
Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia (i kakao, jeśli biszkopt ma być czekoladowy), a następnie powoli wsypujemy do miski z masą jajeczną, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką! Można wsypywać ją etapami, nasypać na masę trochę mąki, zamieszać łyżką dwa trzy razy, wsypać znowu i tak aż do końca. Ważne jest to, żeby mieszać delikatnie. Po wymieszaniu masa powinna być puszysta.
Dno tortownicy smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem. Boków nie smarujemy, później odetniemy biszkopt nożem od tortownicy. Wylewamy masę (tortownica ok. 20–22 cm) i pieczemy ok. 40 minut w temp 175°C, po 40 minutach pieczenia można spokojnie otwierać piekarnik i sprawdzać czy biszkopt jest gotowy, ja po prostu naciskam lekko palcami na środku i jak biszkopt lekko odbija tzn, że jest dobry. Jeśli nie wiemy dalej, możemy użyć patyczka, nakłuwamy biszkopt i sprawdzamy czy patyczek jest suchy.
Biszkopt dzielimy na 3 części.
Nasączamy alkocholem i dajemy połowę potrzebnego dżemu.
Gorzkę czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko ostygnie dodajemy do niej masło i nutellę. miksujemy. Dodajemy pokrojone wafelki ( wg uznania) i mieszamy łyżką.
Wykładamy masę na biszkopt i dociskamy następnym.
Znowu nasączamy biszkopt i wykłądamy resztę dżemu. dociskamy.
Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią tort. Studzimy w lodówce przez ok 2 godz.
Przed podaniem wyjąć z lodówki by tort miał temperaturę pokojową!
Smacznego!
aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńgratulacje 2 latek :)
dalszych inspiracji kulinarnych życzę :)
Gratuluje 2 lat funkcjonowania i tworzenia pysznych potraw :) Oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuńMniam z chęcią przyjęłabym jeden kawałek :P Gratulacje 2 Latków:)
OdpowiedzUsuńGratuluję :) Tort wygląda smakowicie. Uwielbiam czekoladowe ciacha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Gratuluję i życzę kolejnych udanych lat :)
OdpowiedzUsuńapetycznie :) gratulacje no i sto lat! ;)
OdpowiedzUsuńmój mąż zjadłby monitor;))
OdpowiedzUsuńgratuluję serdecznie!
Gratuluję 2 rocznicy! Cudny tort, chętnie bym go spróbowała :D
OdpowiedzUsuńPycha! Najlepszego dla Ciebie i bloga! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpysznych wpisów słońce!
OdpowiedzUsuńpiękny tort i patera! [namiary chętnie przyjmę :D]
zachęcający :)
OdpowiedzUsuńGratulacje, zycze owocnego dalszego blogowania (i czestuje sie tortem, bo nie moge sie oprzec :P )
OdpowiedzUsuńGratulacje z okazji rocznicy i dużo zapału do blogowania w kolejnym roku :)
OdpowiedzUsuńA tort wyszedł wspaniały :)
Gratulujemy, całujemy w oba policzki i życzymy jeszcze wielu lat inspirującego blogowania :-) A teraz: częstujemy się tortem :D
OdpowiedzUsuń