Jedlismy tę fasolę w wigilię.Mój maż który nie znosi miodu wprost się nią zajadał. Jest naprawde pyszna!!!
Biała fasola w miodzie z rozmarynem
cytuję www.jadlonomia.com
Składniki:
1 1/2 szklanki białej fasoli
1/2 szklanki jasnego miodu albo syropu z agawy
sok z jednej cytryny
3 spore gałązki rozmarynu
oliwa
świeżo mielony pieprz i sól
Przygotowanie:
Dzień przed przygotowaniem fasolę namoczyć w dużej ilości wody, zostawić na noc.
Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości.
Kiedy fasola będzie gotowa w małym rondelku zagotować miód, sok z cytryny i rozmaryn. Gotować przez 3-4 minuty na najmniejszym ogniu.
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć fasolę przez 3-4 minuty. Powinna mieć złotą, lekko chrupiącą skórkę.
Fasolę nałożyć na talerze albo do dużego półmiska i zalać miodowym sosem, posypać obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem i oprószyć solą.
Jadłonomia jest super :) Też zrobiłam, zajadałam się i wciąż mam ochotę.
OdpowiedzUsuńNoworoczne pozdrowienia!
super pomysł, u mnie fasola była tylko z masłem
OdpowiedzUsuń