4 stycznia 2013

Kruidnoten




Kruidnoten

Składniki :
115 g mąki tortowej
duża szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
½ łyżeczki kakao
50 g brązowego cukru**
szczypta soli
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka miodu
2 łyżki mleka

Lukier:
Sok z cytryny cukier puder

Przygotowanie:
 Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.. Do miski przesypujemy wszystkie składniki.  Wyrabiamy ciasto - najlepiej rekami.
 Na blasze wykładamy papier do pieczenia.
 Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki wielkości orzecha laskowego. Ukłądamy na blasze. Pieczemy 20 minut .
Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem by uzyskać niezbyt gęsty lukier.
Gdy pierniczki trochę ostygną zanurzamy je w całości w lukrze.

5 komentarzy:

  1. szkoda, że Boże Narodzenie tak szybko mija.. Ale bedzie za rok, przepis sobie zachowam, będzie idealny! :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczne ciasteczka!:) Pozdrawiam w Nowym Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne pierniczki! Zupełnie inne od tych tradycyjnych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie się prezentują :) musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jesli zostawisz tu ślad po sobie :)