4 stycznia 2013
Kruidnoten
Kruidnoten
Składniki :
115 g mąki tortowej
duża szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
½ łyżeczki kakao
50 g brązowego cukru**
szczypta soli
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka miodu
2 łyżki mleka
Lukier:
Sok z cytryny cukier puder
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.. Do miski przesypujemy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto - najlepiej rekami.
Na blasze wykładamy papier do pieczenia.
Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki wielkości orzecha laskowego. Ukłądamy na blasze. Pieczemy 20 minut .
Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem by uzyskać niezbyt gęsty lukier.
Gdy pierniczki trochę ostygną zanurzamy je w całości w lukrze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
szkoda, że Boże Narodzenie tak szybko mija.. Ale bedzie za rok, przepis sobie zachowam, będzie idealny! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana!
Śliczne! Najlepszego!
OdpowiedzUsuńSliczne ciasteczka!:) Pozdrawiam w Nowym Roku!:)
OdpowiedzUsuńAle fajne pierniczki! Zupełnie inne od tych tradycyjnych :)
OdpowiedzUsuńfajnie się prezentują :) musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuń