Pyszne razowe ciasteczka maślane z przepisu Beaty z Lawendowego Domu.
Ja dodałam do nich korzenny dżem gruszkowy i konfiture morelową :)
Smacznego!
Maślane ciasteczka
70 g mąki pszennej białej
70 g mąki razowej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
80 g miekkiego masła
70 g cukru pudru
2 łyżki mleka
Wymieszać w misce wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem i mlekiem. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mąki. Ciasto zagnieść. Formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku zrobić kciukiem wgłębienie, napełnić je nadzieniem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 16-18 minut.
Chciałam poruszyć bardzo ważną kwestię...zbliża się zima. Pozwolmy naszym małym przyjaciołom ją przeżyć. Otworzmy okienko do piwnicy,zrobmy budkę zimową,postawmy miseczkę z jedzonkiem. Dla bezdomnych zwierząt zima jest bardzo ciężkim do przeżycia okresem. Dajmy im szansę...
przychylam się do wnioskującej,
OdpowiedzUsuńa ciasteczka bardzo bardzo lubię, wręcz się w nich lubuję ;)
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Bardzo by mi się przydały takie ciasteczka w tej chwili.
OdpowiedzUsuń