Dzis postanowiłam zrobić coś z namiastką czekolady i jabłek :)
Wiec znowu cynamonowa wariacja tym razem z bloga White Plate
Tylko orzechy zastąpiłąm rodzynkami .Cytuję przepis:
Murzynek z jabłkami
180 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
2 jajka
130 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
50 g mlecznej czekolady, pokrojonej
1 łyżeczka cynamonu
1 duże jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
Garść rodzynek
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, następnie cynamon i kakao. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i czekoladą . Dodać do masy maślanej razem z jabłkami i rodzynkami. Wymieszać.
Formę keksową o wymiarach 14x24 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką lub mąką.
Przełożyć ciasto (będzie bardzo gęste).
Piekarnik nagrzać do 175 st C.
Wstawić ciasto i piec 50-60 minut.
Ostudzić w formie.
Uwielbiam murzynki. Muszę go upiec!
OdpowiedzUsuńjaka rozkosz już od samego widoku;))))dziekuję
OdpowiedzUsuń