W zamrażalniku kakaowe kruche ciasto.
W misce mięknące już jabłka.
Musiała być szarlotka!
Szarlotka na kakaowym spodzie z bezą
- 0,5 kg mąki
- 1 kostka masła
- 5-6 łyżek gęstej śmietany
- 20 dag cukru
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyzka cynamonu
- 3 białka
- pół szklanki cukru do bezy
- szczypta soli
Mąkę wsypać do miski,dodać pokrojone w kostkę masło,śmietanę,cukier,kakao i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Schłodzić je w lodówce minimum 30 minut.
Jabłka obrać i pokroić na kawałki ( można zetrzeć na tarce).
Posypać brązowym cukrem i cynamonem .Na patelni rozpuścić pół łyżeczki masła i dodać jabłka. Dusić lekko aż zmiękną.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.
Spód formy wylepić ciastem.
Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni i wstawić ciasto na 10 min.
Lekko przestudzić. Dodać jabłka i ubitą pianę z białek.
Piec 30 min w temp 190 stopni.
Wspaniałości:)
OdpowiedzUsuńkakaowej to jeszcze nie jadłam :D :D :D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńcudo! mogę kawałeczek?
OdpowiedzUsuńSzarlotki uwielbiam ale kakaowej jeszcze nie probowalam. Wyglada rewelacyjnie!:)
OdpowiedzUsuń