Faszerowane bakłażany
2 nieduże bakłażany
Szklanka kaszy jaglanej
1 cukinia
1 cebula
1 duży pomidor
pół szklanki passaty pomidorowej
1 kulka mozarelli
sól,pieprz,zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
Cebulę,czosnek szklimy na oliwie. Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach.
Wydrążamy środek z bakłażanów i kroimy go w kostkę.
Kroimy również pomidora ( bez skórki)
Warzywa dodajemy na patelnię.
Dusimy na małym ogniu.
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po ugotowaniu kaszę dodajemy do warzyw,wlewamy passatę pomidorową i jeszcze chwilę dusimy.Przyprawiamy.
Gotowym farszem napełniamy bakłażany,na wierzch dajemy plasterki mozarelli.